Trygga bilburar till din hund

20 september 2021 patrick pettersson

Som husse eller matte till din hund vilar ett stort ansvar på dina axlar. Det är du som ska vara din hunds trygga punkt. Du är den människa de ska kunna lita på. Överallt och när som helst. Du är direkt ansvarig för ditt hunds välmående, hälsa och säkerhet. Det gäller inte minst när ni åker bil. Precis som att ditt barn ska sitta i en bilbarnstol och vara utrustad med bälte så ska din hund såklart sitta lika säkert. 

Och säkrast när ni åker bil sitter förstås din hund i en bur. Placerad i bagageutrymmet. Den ska gärna vara krocktestad så att du vet att både du och din allra bäst vän i hela världen kommer att klara er så bra som möjligt om olyckan skulle vara framme. För det är ju det som är hela syftet med bilburen. Att ni, och kanske allra främst din hund, inte ska skada er. 

 

 

Vänj hunden vid buren

När det gäller bilburar till hunden finns det dock en viktig sak att tänka på. Det är hur du vänjer hunden vid att trivas i buren. Alla hundar hoppar inte automatiskt in och lägger sig i buren som om det vore enklaste grejen i världen. Vissa hundar kan tycka det är väldigt obehagligt och till och med vara rädda för den. I sådana situationer gäller det att skynda långsamt och låta hunden ta tid på sig att lära sig tycka om den. Med din hjälp förstås.

Börja i rätt ändå. Släng inte bara in hunden i buren. Börja med att betinga den positivt. Belöna hunden så fort den tar kontakt med buren. Öka belöningarna för varje ytterligare kontakt den tar. Prata gärna med en seriös hundinstruktör om du är osäker. Och istället för att googla “bilburar hund” kan du hitta alternativ på den här länken: https://billiga-hundburar.se/hundburar-til-en-hund.html.