Altandörrar – Vilken typ passar din husstil bäst?

25 maj 2023 Julia Zsiga

En fin altandörr är en viktig del av alla typer av hus. De ger inte bara ljus och luft utan också tillgänglighet till uteplatsen eller trädgården. Det finns flera olika typer av altandörrar att välja mellan, och valet kan påverka både husets utseende och funktion. I denna artikel kommer vi att undersöka de vanligaste typerna av altandörrar och deras funktioner.

Skjutdörrar

Skjutdörrar är de mest populära altandörrarna av flera anledningar. De är ljusvänliga, enkla att använda och sparar utrymme. De är också den mest flexibla typen eftersom de tar upp minimalt med utrymme när de öppnas i sidled. Skjutdörrar är också det bästa valet för dem som vill öppna upp sin hemmiljö till trädgården eller uteplatsen.

Det finns olika material att välja mellan, såsom trä, aluminium eller PVC. Skjutdörrar i trä är mycket populära eftersom de är miljövänliga och har en naturlig värme. De kan dock kräva mer underhåll jämfört med de andra materialen. Aluminiumdörrar är något dyrare men mycket hållbara och kräver minimalt underhåll. PVC-dörrar är det mest prisvärda valet, men de är inte lika hållbara som de andra materialen.

altandörr

Vikdörrar

Vikdörrar är en annan populär typ av altandörr. De har en fördel över skjutdörrar eftersom de kan öppnas helt och ge tillgång till större områden. De ger också en dekorativ aspekt till uteplatsen eller trädgården eftersom de kan öppnas upp eller stängas för att skapa skuggade områden.

Vikdörrar är tillgängliga i samma material som skjutdörrar; trä, aluminium eller PVC. En fördel med vikdörrar i trä är möjligheten att måla dem och därmed anpassa dem efter husets stil. Aluminiumdörrar är mer slitstarka men kan kännas kalla och opersonliga. PVC-dörrar är ett prisvärt alternativ, men kan inte erbjuda samma hållbarhet och kvalitet som de andra materialen.

Dörrar som slår utåt

Altandörrar som slår utåt är en mindre vanlig typ av altandörr, men kan vara användbara för små eller trånga utrymmen. De är enkla att använda och kräver mindre underhåll än skjutdörrar och vikdörrar. De är också ett bra val för dem som vill maximera utrymmet på uteplatsen eller trädgården eftersom de inte tar upp utrymme inomhus.

Dörrar som slår utåt kan också vara tillverkade av samma material som skjutdörrar och vikdörrar; trä, aluminium eller PVC. Trädörrar ger en varm och mysig känsla till huset, medan aluminiumdörrar är hållbara och kräver lite underhåll. PVC-dörrar är det övergripande valet för dem som vill ha en billigare altandörr.