Allt om plastskivor

31 oktober 2022 Helen Johansson

editorial

Ett mångsidigt material

Plastskivor är en av de allestädes närvarande produkter som vi ofta tar för givet. Vi använder dem på många olika sätt, från förvaring av mat till att skydda ytor när vi målar eller gör andra stökiga projekt. Men har du någonsin funderat på vad plastskivor är gjorda av? Hur tillverkas de? Vilka är de olika typerna av plastskivor? Fortsätt läsa här nedan för att ta reda på det!

image

Två huvudtyper av plastskivor

Vad tillverkas plastskivor av?
De flesta plastskivor är tillverkade av en av två plasttyper: polyetentereftalat (PET) eller polyeten med hög densitet (HDPE). PET är en stark och lätt plast som ofta används i livsmedels- och dryckesförpackningar. HDPE är en tyngre, styvare plast som ofta används till exempel för skärbrädor, industrirör och tvättmedelsflaskor.

Hur tillverkas plastskivor?
Plastskivor tillverkas genom extrudering, vilket är en process där råplastmaterial smälts och formas till en kontinuerlig platta. Plåten kyls sedan och skärs till i storlek. Extrudering kan göras med antingen nyproducerad plast eller återvunnen plast.

Typer av plastplattor
Det finns två huvudtyper av plastskivor: termoplastiska och härdplaster. Termoplastiska skivor kan smältas och omformas flera gånger, medan härdade skivor härdar permanent när de värms upp. Vilken typ av plastskiva du behöver beror på vilket projekt du arbetar med.

Plastskivor finns överallt – och det finns en bra anledning till det! De är starka, hållbara, lätta att rengöra och relativt billiga. Om du någonsin behöver ett mångsidigt material för ett projekt är det troligt att en plastfolie kommer att göra susen. Nu när du vet lite mer om dem kan du uppskatta dem ännu mer nästa gång du sträcker dig efter en! Tack för att du läste och hoppas du fann detta blogginlägg informativt och till någon hjälp! Dela gärna med dig till vänner och familj du tror skulle uppskatta det! Tack igen!