Därför ska man byta till led lampor

12 november 2021 patrick pettersson

editorial

Länge var det många som drog sig lite för att byta ut sina gamla lampor mot led lampor. Vissa på grund av det något högre priset, andra för att de inte visste att led ljus finns i alla möjliga färgtemperaturer utan trodde att det bara fanns i vitt kallt ljus. 

Visst kostar led lampor mer än andra lampor, men det går åt betydligt mindre el för den som byter till led. Dessutom har lamporna en mycket längre livslängd än andra lampor. I längden är det alltså mer ekonomiskt med led lampor. Led lampans långa livslängd betyder också att de är mer miljövänliga. Till skillnad från vissa andra lysrör och lampor innehåller de heller inte miljöfarligt kvicksilver. 

Det finns led lampor både för hemmet, trädgården och kontoret och både ljusstyrkan och färgen på ljuset går att variera. Det finns led lampor som exempelvis har gult ljus som liknar stearinljus, men också lampor med mer neutralt ljus som gör att man ser ordentligt och som passar extra bra som köksbelysning. Det finns också led lampor för mer fuktiga utrymmen som badrum och tvättstuga. 

image

Välj led lampa efter användningsområde och plats

Innan man köper led lampor kan det vara bra att fundera över var lampan är tänkt att användas och vilka krav som ställs. Ska den användas som arbetsbelysning, mysbelysning, i köket, badrummet eller kanske i trädgården. Genom att satsa på led lampor i trädgården kan man lysa upp utomhusmiljön också under de långa och mörka årstiderna utan att behöva oroar sig för elräkningen. 

Led lampor kan man köpa både i vanliga affärer och i närbutiker på internet. Handlar man på internet är utbudet ofta lite större och priserna bättre. Många nätbutiker har numera också samma kundservice som fysiska butiker och det går att kontakta dem via telefon eller mejl för att ställa frågor.