Bergvärme – Bra för både plånboken och planeten

Håller du på och bygger hus och står inför det stora beslutet valet av energikälla innebär? Eller är det dags att dra in värme i sommarstugan? Oavsett vad just din situation är så kan det kännas riktigt förvirrande när det är dags att välja bland alla alternativ. Ett alternativ som ökat stadigt de senaste tjugo åren är bergvärme.

 

Vad är bergvärme?

Bergvärme bygger på att grundvatten hämtas från berggrunden. Det kalla vattnet värms sedan upp till lämplig temperatur med hjälp av en värmepump som placeras i hemmet.

Bergvärme är ett utmärkt val för de flesta som bor i hus eller villa eftersom det inte krävs något särskilt stort område för att utföra brunnsborrningen. Hålet som borras vid brunnsborrning är nämligen bara 15 centimeter i diameter. Det kommer bli ett litet hål i gräsmattan, men när gräset vuxit igen kommer det inte synas några spår av din nya bergvärme. För att kunna genomföra en brunnsborrning för energi och bergvärme krävs det tillstånd från kommunen.

Brunnsborrning och den totala installationen av bergvärme kan kosta en del, men det kommer samtidigt märkbart sänka din månadskostnad. Det är alltså en ekonomisk vinst på lång sikt. Dessutom gäller ROT-avdraget vid brunnsborrning vilket minskar kostnaden för installationen.

Utöver att din plånbok på sikt kommer tacka dig för att du väljer bergvärme, är det även ett bra miljöval. Det beror på att bergvärme inte kräver någon förbränning. Istället kommer energin från solenergi som lagras i marken.

 

Välja installatör av bergvärme

Bergvärme och brunnsborrning kräver stor kunskap och det är inget man kan ordna själv på en eftermiddag. Det kan löna sig att göra ordentlig research och hitta en firma med lång erfarenhet och stor kompetens inom området. Om du är ute efter bergvärme i örebro är BorrWik’s Brunns och Energiborrning AB ett alternativ. Borrwik’s är ett företag med lång erfarenhet och stor kompetens. De utför både brunnsborrningar för privatpersoner och större anläggningar såsom skolor, företag och lägenhetshus.