Varför ska man gå till en tandhygienist?

17 november 2021 patrick pettersson

editorial

En tandhygienist arbetar förebyggande för att man exempelvis ska slippa karies och tandlossning. Går man regelbundet till en tandhygienist så får man hjälp med att säkerställa att tänderna och tandköttet mår bra och att man borstar tänderna på rätt sätt. Alla har vi också olika tänder och behov. Vissa har det trängre mellan tänderna vilket kan göra det svårare att hålla rent. Då kan tandhygienisten hjälpa till och utforma en personlig plan över hur man bäst rengör sina tänder med olika hjälpmedel. 

Hur ofta man bör gå till en tandhygienist beror på om man tidigare haft problem med sina tänder eller tandkött, eller om man har någon typ av sjukdom som påverkar munhälsan. Men också om man genomgår någon typ av större tandvårdsbehandling så som tandreglering eller tandimplantat. I sådana fall kan man behöva gå ett par gånger om året tills man har säkerställt att allt fungerar bra. Men har man en normal munhälsa utan större problem så räcker det att besöka tandhygienisten en gång om året.

image

Det lönar sig att gå till tandhygienisten

Går man regelbundet till tandhygienisten så behöver man inte besöka tandläkaren lika ofta. Det förebyggande arbetet som tandhygienisten utför resulterar också i att man inte drabbas av stora problem med tänderna, eftersom man hinner rätta till dem innan det är för sent. På så vis sparar man in pengar då man slipper stora kostsamma behandlingar.

När man går till tandhygienisten får man först munnen och tänderna undersökta för att bedöma om det finns något som måste rättas till. Inte sällan kan tandhygienisten upptäcka om man har början till karies och då ordinera extra tandborstning och munsköljning med fluorpreparat. Har man plack eller tandsten tar tandhygienisten även bort detta och polerar tänderna rena och vita. Hos exempelvis tandlakare-adenjangenstal.se/behandlingarProduct kan den som vill boka en tid hos en tandhygienist.