Uteleksaker som får barnen att vilja leka utomhus i den friska luften

17 oktober 2021 Cecilia Olsson

editorial

Att leka utomhus är något som är riktigt bra för barnen. Mycket frisk luft är alltid bra för kroppen och det finns massor av utomhusleksaker och lekar som bidrar till barnets utveckling. Det finns även fördelen att barnen kan röra sig mycket friare eftersom det inte finns väggar eller tak som kan vara i vägen för lekarna och man behöver framförallt inte vara orolig att något i inredningen ska gå sönder. 

Fundera över vad som behövs

När man ska välja utomhusleksaker till sin trädgård så kan det vara bra att ställa sig själv några frågor för att begränsa sitt sök. Först och främst bör man fundera över om det är något relativt permanent man tänkt installera i sin trädgård, såsom en gungställning, sandlåda eller rutchkana. Eller så kanske man endast vill införskaffa saker som enkelt kan plockas undan och bytas ut så fort barnet tröttnat på leksaken.

Även materialet i leksakerna kan vara avgörande för hur länge de håller samt hur de ser ut i trädgården, därför kan det vara bra att tänka över hur man vill att de ska se ut. Leksaker i plast kan bli en färgklick i trädgården och fångar lätt barns intresse. Vill man däremot ha något som ger ett naturligare intryck i sin trädgård så kan det vara bättre att välja leksaker i trä och andra naturmaterial. 

Några leksaker som brukar vara mycket uppskattade av barn

En sandlåda går hem hos de allra flesta, speciellt de mindre barnen. I sandlådan finns det rum för kreativitet samtidigt som sanden kan vara härlig att hålla på med. Att leka med vatten är något som är roligt långt upp i åldrarna, allt från en vattenkanna till en badbassäng kan inspirera till lek. Bollar i alla dess former såsom basketbollar, fotbollar och så vidare är både roligt för barnet att leka med samtidigt som det utvecklar barnets motorik, balans och öga-hand-koordination. 

Det finns helt enkelt massor av leksaker som kan användas utomhus som både är roliga och utvecklande. Hos Lekakademin hittar man ett brett utbud av uteleksaker för olika behov och krav.