En bild säger mer än tusen ord

Det finns mycket som bör gå rätt till när man tar en bild, såsom komposition, exponering, bländare, slutartid – men lika gärna kan mycket gå fel. Det räcker inte enbart att lära känna sin kamera. Man måste också väga in erfarenhet och bildkänsla. Till detta finns inga genvägar. Man bör fotografera mycket och se mycket. Att lyckas ta en riktigt bra bild är få förunnat. Att göra det om och om igen är ännu mer sällsynt. Det är här yrkesfotograferna kommer in i bilden. De som kan göra det mest sällsynta av allt: leverera löpande bra bildmaterial.

 

 

Fotografering är en konst vare sig det är i ett konstnärligt eller kommersiellt syfte

Vissa former av foto, såsom arkitekturfotografering, har mycket mindre felmarginal än andra områden. Det är många olika faktorer som måste göras rätt när det kommer till att avbilda byggnader på ett sätt som får dem att se bra ut. Det är i allra högsta grad ett jobb för en professionell fotograf som har både kunskap och erfarenhet i området. Detta betyder dock inte att man behöver tömma hela plånboken, utan hellre betala ett rimligt pris för ett rimligt jobb.

 

Hög konkurrens i fotoindustrin innebär hög standard

Speciellt i Sveriges tätorter, såsom Stockholm eller Malmö, finns det ett stort utbud av arktitektfotografer. Även om man är i behov av en Arkitektfotograf i Göteborg, så finns det talangfulla proffs redo att ta sig an dina uppdrag. Vad är det då som skiljer en amatörfotograf från en proffsfotograf? Om vi räknar bort en känsla för bild och erfarenhet som vi tidigare nämnt, så handlar det mycket om utrustningen. För att uppnå ett bra resultat i exteriör- och interiörfotografi måste rätt redskap användas, såsom ett vidvinkel-objektiv som inte har så mycket distortion, eller en panorerings-lins. Dessa är inga billiga tillbehör och brukar endast hittas i den mest entusiastiske fotografens kameraväska eller, framförallt, hos proffset.