Därför kan det löna sig att renovera dina gamla fönster

25 januari 2021 Lily Hansen

Börjar dina gamla fönster att se risiga ut? Saknas det kitt lite här och där? Har träet i fönsterbågarna spruckit? Då är det på tiden att göra något åt saken. 

Att gamla fönster blir fula beror ofta på att de inte målats om i tid. Eller att man har använt fel sorts färg till fönstret. Om fönsterna inte målas om i tid torkar oljan i färgen ut, färgen flagnar och regnet tränger in i fönsterkittet. 

 

Använd rätt färg när du målar om dina fönster 

Om du använder fel färg, t.ex plastfärg, så hålls regnet förvisso ute ett tag, men samtidigt stänger den inne eventuell fukt som redan krupit in bakom färgen. Eller som kommer inifrån huset. Har du tur släpper plastfärgen. Har du otur sitter den kvar men hindrar träet från att torka upp. Då ruttnar virket istället. Vilket betyder att du måste byta ut delar av träet. 

Är det verkligen någon idé att renovera gamla fönsterFaktum är att riktigt gamla fönster ofta är byggda med virke av hög kvalitet. Under gammal flagnad färg och sprucket kitt kan det alltså döljas ett fantastiskt material som är värt att ta vara på. Att renovera dina gamla fönster kan med andra ord vara en väldigt bra idé. Du behåller dina högkvalitativa fönster och huset får behålla sin genuina charm.

 

 

Renovering av fönster kan vara tidskrävande 

Innan du sätter igång och renovera bör du dock fundera på vem som ska göra jobbet. Att renovera fönster är nämligen inte gjort på en dag. Det kommer att ta både tid och energi. Om du inte har kraften eller tiden för det så finns det, som tur är, flera företag som arbetar med just fönsterrenovering. De firmorna kan ofta hjälpa till med allt från funktionskontroll och byte av beslag till kittning, tätning och målning.